Bakgrunn og erfaringer
Innsatsområdet «Helse og psykososialt arbeidsmiljø» har hatt hovedfokus på ledelse, oppfølging av sykefravær og arbeidsmiljø, forebyggende trening, bevissthet rundt ergonomi samt den enkeltes mestring av plager. Partssamarbeid og forankring i ledelsen har vist seg avgjørende for et godt resultat - og viktigere enn valg av verktøy. Det essensielle er eierskap - at bedriften gjør tiltaket «til sitt eget».
I bygg og anlegg er ca 50% av sykefraværet relatert til muskel- og skjelettplager, og ca halvparten oppgir at dette skyldes arbeidsforholdet. Bransjeprogrammet har utviklet et digitalt program for forebygging og mestring av slike plager: «Bygg Rygg». Verktøyet fikk gode tilbakemeldinger, og følgeforskning fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN) bekreftet gjennomførbarhet og opplevd nytteverdi. Bruk av Bygg Rygg krever betaling av lisens.
«Basisprogram i ledelse» ble utviklet sammen med to andre bransjeprogram. Programmet er spesielt egnet for små og mellomstore bedrifter. Programmet er gratis tilgjengelig og brukes i fysiske samlinger. Praktisk gjennomføring har i hovedsak vært utført av NAV Arbeidslivssentre. Programmet har fått gode tilbakemeldinger, og NAV Arbeidslivssentre bruker programmet også i andre bransjer.
25 bedriftsinterne prosjekter har fått støtte til ulike tiltak – hovedsakelig uttesting av «Bygg Rygg» og «Basisprogram i ledelse».
I tillegg til Bygg Rygg og Basisprogram i ledelse er det bevilget midler for å ta frem og teste ut psykososiale indikatorer, inkluderende jobbdesign, mangfold og bruk av «Diversity Index». Videre har SINTEF vurdert negative effekter av digitalisering og autonom teknologi. Før Bygg Rygg var utviklet, ble det gitt støtte til ulike treningstiltak, inkludert trening i arbeidstiden. Disse hadde begrenset effekt og viste seg krevende å få oppslutning om i bedriftene. I tillegg har erfaringer vist at slike tiltak har begrenset overføringsverdi.