Horne overtar Håndverk
Solveig Horne, tidligere statsråd og i dag bransjedirektør for Takentreprenørenes Forening skal også fungere som ny prosjektleder for NHO Byggenæringen Håndverk.
Vil du vite mer om NHO, NHO Byggenæringen og NHO Byggenæringen Håndverk? Les mer her
Nå inkluderes også bedre forsikring og andre tjenester som en del av medlemstilbudet i NHO Byggenæringen - Håndverk.
Solveig Horne, tidligere statsråd og i dag bransjedirektør for Takentreprenørenes Forening skal også fungere som ny prosjektleder for NHO Byggenæringen Håndverk.
Servicekontoret for akkord forlenges med to år. Det er stor interesse for akkord blant de ansatte og bedriftene i byggenæringen. Det var budskapet under den første Akkordkonferansen som ble gjennomført denne uken.
NHO Byggenæringen og Hovedorganisasjonen KA har inngått en samarbeidsavtale for å sikre kompetent istandsetting av kirkene og bedre markedsmuligheter for byggenæringen. Dette vil gi mer aktivitet for murere, snekkere, blikkenslagere og mange andre håndverkere.
Arbeidsgiverservice, eller advokatbistanden, inkluderer rådgivning knyttet til vanskelige personalsaker, oppsigelsessaker, bistand i forbindelse med forhandlingsmøter, nedbemanningsprosesser mv. Alle spørsmål om for eksempel arbeidstid, ferie, ansettelse, oppsigelse og avskjed besvares fortløpende. Det samme gjelder spørsmål knyttet til tolkning av tariffavtaler og rådgivning i spørsmål knyttet til likebehandling, påseplikt og solidaransvar.
Kommer du opp i krevende personalsaker, vil advokatene holde din bedrift i hånden fra A til Å. Fra behov for rådgivning oppstår til møtevirksomhet, forhandlinger og eventuelt gjennom domstolsbehandling om nødvendig. Disse tjenestene er inkludert i kontingenten, og det faktureres ikke for medgått tid før en sak eventuelt kommer til retten. Da påløper medlemsvennlig prising av tjenesten
NHO Byggenæringen arbeidsgiveravdeling har 6 advokater/rådgivere som er tilgjengelig for alle medlemmer på både telefon og mail. De har bred erfaring med problemstillinger innenfor arbeidsrett, de kjenner byggenæringen og er oppdatert på hvilke problemstillinger som er aktuelle. NHO Byggenæringens advokater har blant annet erfaring fra advokatfirma, andre arbeidsgiverorganisasjoner, Arbeidstilsynet og som HR-sjef i bedrifter.
Arbinn er en tjeneste som ofte blir kalt medlemsbedriftenes egen HR-sjef. Dette er en digital tjeneste innfor arbeidsrett og personal tilrettelagt for alle NHOs medlemmer, og som er tilgjengelig og enkel å ta i bruk. Innholdet lages og vedlikeholdes fortløpende av NHOs og NHO Byggenæringens advokater og HMS-eksperter, slik at du skal være trygg på at informasjonen alltid er korrekt og oppdatert ihht gjeldende lovverk.
Her har du alt du trenger av veiledere, maler, og håndbøker innenfor arbeidsrett, hms og personal. Her finner du blant annet maler for oppsigelse, avskjed, permitteringer, arbeidskontrakter mm. I tillegg trinn for trinn veiledere som beskriver hvordan man skal gå frem for eksempel når det gjelder oppfølging av sykmeldte og håndtering av oppsigelser.
NHO Byggenæringen er ansvarlig for forhandlingene på tariffavtalene til byggenæringen. Dette gjelder bl.a. Fellesoverenskomsten for byggfag – NHOs største overenskomst.
Medlemmer i NHO Byggenæringen kan spille inn forslag til endringer i forbindelse med tariffoppgjørene, og dermed ha direkte innflytelse på temaer som drøftes i oppgjørene. Enhver bransje som er bundet av Byggfagsoverenskomsten vil kunne ha sin representant i forhandlingsutvalgene ved tariffrevisjonene.
Som en av de tyngste partene i NHO-fellesskapet, er NHO Byggenæringen sentral i det løpende partssamarbeidet - både på Hovedorganisasjonsnivå og, ikke minst, med forbundene. Mange av NHO Byggenæringens arbeidsoppgaver og ansvar er tuftet nettopp på partssamarbeidet. Dette gjelder ikke minst innenfor kompetanse og fagopplæring.
NHO Byggenæringen har egen fagsjef på HMS, som har tung kompetanse fra Arbeidstilsyn og andre organisasjoner i tillegg til at hun også er spesialist i arbeidsrett. Fagsjefen kan bistå med regleverksfortolkning og enkeltsaker bedriftene har med Arbeidstilsynet. Hun holder også kurs innenfor området, bla. lovpålagt HMS-kurs for daglig leder.
NHO Byggenæringen har også etablert et HMS-forum på tvers av bransjene, her diskuteres saker som er spesielt relevante for bedriftene, og sikrer at fagmiljøet i hele NHO Byggenæringen er godt oppdatert.
NHO Byggenæringens fagsjef i HMS deltar i jevnlige møter med Arbeidstilsynet i forbindelse med regelverksarbeid og medlemmer kan være med å påvirke i dette arbeidet.
Helt nytt er at det nå skal etableres et servicekontor for akkord der NHO Byggenæringen sammen med Fellesforbundet skal jobbe for å fremme bruken av akkord som lønnssystem gjennom rådgivning, videreutvikling, forenkling og digitalisering. Denne satsingen ble forhandlet frem under årets lønnsforhandlinger, og vil være operativ innen 1. januar 2023
I tilknytning til dette arbeidet vil NHO Byggenæringen styrke sin kompetanse på akkord og etablere en felles arena for NHO Byggenæringens bransjer som har spesiell kompetanse på akkord. NHO Byggenæringen vil ansette en prosjektleder som skal lede satsingen, og bygge opp kompetansen i organisasjonen slik at medlemsbedriftene har et fagmiljø å henvende seg til ved behov.
NHO Byggenæringen har tilknyttet seg samarbeidspartnere på kontraktsrett, slik at vi kan rådgi medlemmer ved behov. Tjenesten omfatter kompetanse og rådgivning når det gjelder kontraktsrett, hjelp til å velge rett standard og kontrakt både når det gjelder forbrukerarbeider (lov om håndverkertjenester), avhendingsloven og bustadoppføringsloven, men ikke forbrukerkontrakter. Kontrakter som hovedentreprise/totalentreprise standarder samt underentreprisestandarden.
NHO Byggenæringen har en forsterket satsing på håndverksfag, dette kaller vi NHO Byggenæringen Håndverk. For håndverksbransjene er særling krav om kvalifikasjoner for å starte håndverksbedrift og kvalifikasjoner for å utføre arbeid viktig, samt solid fagutdanning som er attraktiv for ungdom og voksne. I tillegg vil vil vi jobbe med rekruttering av arbeidskraft og da særling ungdom og lærlinger.
Forøvrig vil alt politisk arbeid i fellesskapet, som f.eks BoligABC, utvidelse av rekrutteringsBIMen, seriøsitet, Norgesmodellen, innleie, sykefravær, HMS selvfølgelig også være viktige saker for håndverksbedriftene. Håndverksbransjene i NHO Byggenæringen har et faglig nettverk, håndverksforum, der man drøfter særskilte saker som er viktige for håndverksbedriftene, og holder oss oppdaterte og tidsaktuelle.
NHO Byggenæringen er formell part i yrkesfagutdanning og fagskoleutdanningen gjennom deltakelse i faglige råd, Nasjonalt råd for fagskoleutdanning og teknisk underutvalg der. NHO Byggenæringen arbeider også aktivt sammen med NHO, særlig for tiden med å få etablert Nasjonalt senter for yrkesfag.
Som medlem i NHO er bedriften tilknyttet ett av 10 regionkontor. De ledes av en regiondirektør. De ansatte der har et spesielt ansvar for å ivareta interessene til medlemmene i sin region. Regionkontorene tilbyr blant annet:
Regionkontoret ønsker å gi deg gode råd når du trenger det mest. Advokathjelpen er en tjeneste som dekkes fullt ut av medlemskontingenten. Den sikrer deg rask og kompetent juridisk bistand innen alle områder av den individuelle og kollektive arbeidsretten og kan kombineres med NHO Byggenæringens advokattjenester.
De ansatte i regionene jobber kontinuerlig med å fremme interessene for næringslivet i regionen, og deres synspunkter, i samfunnsdebatten.
Regionkontoret har et bredt engasjement knyttet til både fagopplæring, høyere yrkesfaglig utdanning og akademia. NHO er representert i fylkets yrkesopplæringsnemnd, sitter i styret for den regionale fagskolen og har gode relasjoner til akademia i regionen.
Finn ditt nærmeste regionkontor her
Bransjene i NHO Byggenæringen tilbyr ulike kurs. Alle medlemmer i NHO Byggenæringen kan delta på disse kursene rabatterte priser (medlemspris). Se relevant bransjeforening for kursoversikt.
NHO Byggenæringen vil i samarbeid med NHOs regionskontor gjennomføre regionale møter for håndverksbransjene 1-2 ganger per år. Her kan medlemmene møtes på tvers av bransjer, få informasjon om aktuelle saker og tjenester, og gi innspill til organisasjonen.
Vi vil også gjennomføre digitale møter om ulike temaer innen arbeidsrett, kompetanse og andre aktuelle temaer.
NHO tilbyr en rekke kurs og webinarer som er knyttet tett opp til arbeidsgiveriet, ledelse og aktuelle hendelser eller problemstillinger. Kursene er gunstig priset for våre medlemmer, og enkelte webinarer tilbys gratis.
Gjennom våre håndbøker kan du gi alle ansatte en samlet oversikt over rettigheter, plikter, rutiner og retningslinjer i bedriften. De er raske å sette opp og du kan prøve alle håndbøker gratis i 30 dager.
Se priser og mer informasjon om NHO Digitale håndbøker (arbinn.no)
Ved behov for annen juridisk bistand enn det NHOs advokater kan tilby har vi fremforhandlet en avtale med Eurojuris Norge. Eurojuris har 17 lokalkontor over hele landet, alle med et særskilt fokus mot SMB-markedet.
Dette medlemstilbudet gjør det enkelt å finne en advokat til en fordelaktig pris. Medlemmer får 15 prosent rabatt og en time gratis førstekonsultasjon.
NHO-medlemmer kan kontakte Eurojuris på et eget telefonnummer eller e-post. Det er dedikerte kontaktpersoner på hvert enkelt av kontorene.
Les mer om medlemsfordelen fra Eurojuris (arbinn.no)
Som NHO-medlem kan du raskt og enkelt tegne solide forsikringer med svært gode betingelser. NHO Forsikring gjør det mulig å samle alle bedriftens forsikringer i en løsning, med en rådgiver for alle typer forsikringer.
NHO og NHO Byggenæringen har avtale med vår forsikringsmegler, Söderberg og Partners AS, som har fremforhandlet attraktive betingelser for produktporteføljen spesielt knyttet opp mot håndverksnæringen.
Innkjøpskjeden gir gode innkjøpsbetingelser på alt du trenger til din bedrift. Den administreres av landsforeningen NHO Reiseliv, og er åpen for medlemmer også i andre landsforeninger.
Gjennom innkjøpskompetanse og forhandlingsmakt tilbys medlemmene konkurransedyktige innkjøpsbetingelser på et bredt sortiment av varer, som eksempelvis:
Totalt inneholder sortimentet som leveres via avtalegrossistene over 10 000 varer. I tillegg kommer alle direktedistribuerte varer og tjenester. Innkjøpskjeden er eid av medlemmene og overskuddet tilbakeføres tilbake til medlemmene gjennom en attraktiv bonusordning.
Medlemskontingenten til NHO finansierer driften av NHO, og det svares kontingent både til NHO og NHO Byggenæringen etter følgende satser:
Kontingent og serviceavgift til NHO |
||
Gruppe |
Bedriftens lønnsutbetaling foregående år |
Kontingent og serviceavgift |
1 |
0-1 mill. kr |
1000 kr (fast beløp) |
2 |
1-3 mill. kr |
3000 kr (fast beløp) |
3 |
3-200 mill. kr |
0,90 promille av lønnskostnader |
4 |
200-500 mill. kr |
0,85 promille av lønnskostnader |
5 |
500 mill. kr < |
0,75 promille av lønnskostnader |
Kontingent og serviceavgift NHO Byggenæringen Håndverk |
||
Gruppe |
Brutto omsetning mill |
Kontigent og serviceavgift |
1 |
0-3 |
3 500 |
2 |
3-6 |
8 000 |
3 |
6-12 |
12 000 |
4 |
12-18 |
15 000 |
5 |
18-25 |
20 000 |
6 |
25-35 |
25 000 |
7 |
35-50 |
35 000 |
8 |
over 50 |
40 000 |
Mer om kontingentsatser:
Regler om offentlig anskaffelse er komplisert materie, og våre medlemsbedrifter kan få råd og hjelp av NHOs anskaffelseseksperter om
Våre erfarne advokater er blant de beste på feltet.
NHO Pensjon gir våre medlemsbedrifter tilgang til enkle, trygge og gode løsninger for innskuddspensjon. Alle bedrifter gis like gode vilkår uansett omsetning. Med NHO Pensjon får du en pensjonsleverandør som er i verdenstoppen på bærekraft. Medlemsfordelen er levert av Storebrand.
NHO Pensjon vil blant annet:
For mer informasjon om pensjonsordningen, gå direkte til Storebrands side om pensjon, ved å trykke her.
Teknisk bistand, så som bistand i plan-og bygningssaker og sentral godkjenning, veiledning til å finne de riktige standarder og byggdetaljblader med videre, slik at bedriften kan velge riktige tekniske løsninger. NHO Byggenæringen prosjekterer ikke, ei heller velger løsninger for bedriftene, men gir bistand og rådgivning, slik at bedriftene kan velge gode løsninger og dokumentasjon av disse.
NHO Byggenæringen gir bistand og råd i forbindelse med offentlige anbud og hvordan mindre bedrifter kan klare å være med i slike konkurranser. For mindre bedrifter er ofte rammeavtaler for service og vedlikehold viktig å kunne delta i.