Andelen bedrifter i byggenæringen som melder at de har udekkede kompetansebehov har økt med ett prosentpoeng fra i fjor. Som i fjor, viser barometeret at behovet er størst i mindre sentrale strøk.
-Dette stemmer godt med tilbakemeldingene vi får. Det er blant annet mangel på skoletilbud, særlig innenfor de mindre håndverksfagene. Det nedlegges en stor rekrutteringsinnsats fra bransjer, opplæringskontor og bedrifter for at ungdom skal velge byggfag. Dessverre er det en lengre vei å gå, å rekruttere ungdommer til fag som ikke har søkbart Vg2. tilbud, da er det jo ikke et synlig alternativ for dem å velge, sier Margrethe Gjessing, fagsjef for kompetansepolitikk i NHO Byggenæringen.
66 prosent av bedriftene svarer de har prøvd å rekruttere personer det siste året uten å få tak i ønsket kompetanse. 9/10 svarer at mangel på kvalifiserte søkere er årsaken til dette.
-For å møte dette behovet, er det avgjørende at fylkeskommunene, i samarbeid med lokale bedrifter, finner gode løsninger for å opprette utdanningstilbud som samsvarer med næringens behov. I stedet opplevde vi i høst at flere fylkeskommuner ville spare penger på å legge ned skoletilbud der lokale bedrifter hadde meldt ifra at de har behov for lærlinger og fagarbeidere. Det som å spare seg til fant, men jeg er redd denne debatten vil komme også neste høst, fortsetter Gjessing.
I fjor kom det ny opplæringslov, som sier at fylkeskommunene skal vektlegge samfunnets behov for arbeidskraft i dimensjonering av skoletilbudet.
-Stortinget må følge opp eget vedtak, med å bevilge midler som istandsetter fylkeskommunene til å følge lov, slik at næringen får de skoletilbudene de har behov for, også innenfor mindre fag i distriktene. Tas det ikke grep nå, er jeg redd for at vi også i årene som kommer vil fortsette å rapportere om betydelig mangel på faglært kompetanse i næringen, avslutter Gjessing.
Utdrag NHOs Kompetansebarometer 2024:
Om kompetansebehov (NHO Byggenæringen)
- 67% av bedriftene fra NHO Byggenæringen svarer at de i dag har et udekket kompetansebehov, som er ett prosentpoeng mer enn i 2023.
- Størst er behovet i Håndverksfag (71%), deretter Ingeniør tekniske fag (53%)
- Behovet for faglærte størst (92%), deretter høyere yrkesfaglig utdanning (63%), (46%) på Universitets høyskolenivå.
- 9/10 svarer at kompetanseheving er mest relevante tiltak for å kunne dekke kompetansebehov
- Hele 66% av bedriftene har prøvd å rekruttere personer det siste året uten å få tak i ønsket kompetanse
- 45% har som følge av dette skrinlagt eller utsatt utvidelse av virksomheten
- 9/10 svarer at årsaken til de ikke har fått ansatt er at de ikke fikk kvalifiserte søkere
- 50% har i stedet ansatt noen med lavere formell kompetanse
Om digitalisering (NHO Byggenæringen)
- 53% svarer at digital teknologi fører til endrede kompetansebehov for bedriften
- 56% svarer at det medføre endringer i arbeidsoppgaver og arbeidsprosesser
- Mest relevante teknologier er standard programvare (68%) og å kommunisere og samarbeide på digitale plattformer (71%)
- 38 % mener generativ kunstig intelligens (produksjon av tekst e. er relevant) og 22% mener tolkende (gjenkjenning av mønstre) KI er relevant
- Bedriftene bruker i hovedsak digital teknologi på administrative oppgaver (92%) og markedsføring og kommunikasjon (65%)
- 61% mener KI vil være viktig for bedriftenes framtidige konkurranseevne
- 54% mener KI vil endre oppgavene i bedriften
Hele rapporten kan lastes ned her. Se også nettversjon på NIFUs nettsider hvor du kan laste ned rapporter for ulike landsforeninger og NHO-regioner.