Utlånsforskriften: Legger ikke opp til økt boligbygging

Publisert

Foto: NHO Byggenæringen

Finanstilsynet la i dag kl. 10 frem sine råd og notat til ny utlånsforskrift. Finanstilsynet foreslår at dagens regelverk i all hovedsak videreføres. NHO Byggenæringen mener dette er dårlig nytt for boligbyggingen.

- Vi  forventer at Vedum endrer utlånsforskriften, slik at flere kommer inn på boligmarkedet og kan kjøpe egen bolig, sier Nina Solli, adm. direktør i NHO Byggenæringen.

Det siste året har Norge hatt den laveste igangsettingen av boliger (justert for befolkning) siden Lillehammer-OL. Utlånsforskriften er en av flere faktorer som bidrar til å dempe etterspørselen. Boligprisene har samtidig økt mer enn inntektene over lenger tid, men særlig de siste årene.

Dagens utlånsforskrift er et for stort hinder til å komme inn på boligmarkedet og opprettholde eierlinja. NHO Byggenæringen registrerer at Finanstilsynets forslag til ny utlånsforskrift heller ikke bidrar til å løse problemene i boligmarkedet, hvor det i årene fremover ferdigstilles 40 000 færre boliger enn behovet.

NHO Byggenærnigen mener det er svært viktig at Finansdepartementet lytter til boligbyggernes innspill i arbeidet med å fastsette ny utlånsforskrift.

Solli trekker frem flere forslag til ny utlånsforskrift:
- NHO Byggenæringen har løftet behovet for økt fleksibilitetskvote for bankene, lavere stresstest og at man må justere forskriften slik at den hensyntar de lavere drifts- og vedlikeholdskostnadene i nybygg og energioppgraderte boliger, fortsetter Solli.

Innretningen på utlånsforskriften som Finanstilsynet tar til orde for må omarbeides. I tillegg må regjeringen finne andre måter å stimulere til økt boligbygging for å unngå en tiltagende boligkrise i Norge.