BNLs kronikk om yrkesfag og kompetansebarometeret

Foto: iStock

Byggenæringens Landsforening har sammen med NHOs regioner skrevet en kronikk om utdanningsvalg og fordommer samt funnene fra NHOs nylig lanserte kompetansebarometer. Les hele kronikken her.

Har du fordommer som står i veien for barnas muligheter?  

Foreldre er barnas viktigste rådgivere når det gjelder valg av utdanning. Men har de nok kunnskap til å være en god yrkesrådgiver? Viderefører de noen oppfatninger og fordommer om yrkesfag, som ikke er riktige? Både yrkesfaglig utdanning og mulighetene det gir for jobb og karriere, har kanskje forandret seg mye siden den gang de selv valgte utdanningsvei.  

Kan man for eksempel ta høyere utdanning med et fag- eller svennebrev?  

I en undersøkelse gjennomført for Byggenæringens Landsforening (BNL) svarer bare rundt halvparten av de spurte foreldre riktig: Som faglært er det fullt mulig å videreutdanne seg på fagskole eller universitetet!  

Poenget er ikke at flest mulig skal videreutdanne seg etter å ha tatt et fag- eller svennebrev, for byggenæringen trenger mange flere faglærte. Bakgrunnen er at oppfatningen om at yrkesfag lukker døren for videre utdanning virker å være en seiglivet myte. En fordom som har den konsekvens at ungdommer rådes til å velge studieforberedende i stedet for yrkesfag, selv om de verken har anlegg for, eller interesse av det. Foreldrenes begrunnelse er at da holder man alle muligheter åpne.  

Byggenæringen vil ha et stort framtidig behov for faglært arbeidskraft. Det er Norges største fastlands- og distriktsnæring.  I bygge- og anleggsnæringen er mulighetene mange over hele Norge. Felles for dem som arbeider i denne næringen er at de er med på å skape noe. Vil du bo der du har vokst opp, er det lurt å sjekke hvilke kompetansebehov de lokale bedriftene har. Sannsynligheten er stor for at du blant dem vil finne bygg- og anleggsbedrifter.  

Vi vil gjerne rekruttere talenter fra hele befolkningen. I fjor søkte rekordmange jenter seg til bygg- og anleggsteknikk. Det feires. Det er viktig at også jentene er med å forme det fysiske miljøet vi har rundt oss.  1. mars er fristen for å søke videregående skole. Tusenvis av norske 10. klassinger skal da velge om de vil gå yrkesfag eller studieforberedende. 

Til deg som vurderer å velge yrkesfag; enten du ønsker deg til byggenæringen eller til annen næring: Vit at om du velger yrkesfag, har du kompetanse som er høyt verdsatt og godt lønnet; og du blir ettertraktet på jobbmarkedet. Det er mange yrker og utdanningsveier å velge mellom, velg en utdanning som etterspørres av arbeidslivet. Og om du synes det er vanskelig å bestemme deg, snakk med rådgiveren på skolen, eller gjerne med en håndverker du kjenner, eller foreldrene dine. Hvis du blir med oss i byggenæringen kan du bli med på det oppdraget vi har for det norske samfunnet, som er å bygge det moderne og bærekraftige Norge.  

Kjetil Tvedt, direktør for kompetanse og seriøsitet i Byggenæringens Landsforening samt adm. direktør for NHOs regionskontor.