Webinar: Hvilke tiltak reduserer sykefraværet?

  • Påmeldingsfrist 17. oktober 2024

Sykefraværet fortsetter å stige – også i bygg- og anleggsnæringen. Er det mulig å snu utviklingen? Hva gjør bedrifter som lykkes med å forbedre arbeidsmiljøet og redusere sykefraværet?

Kvinnelig anleggsarbeider med kink i ryggen

Bli med på webinar når tre bygg- og anleggsbedrifter deler sine erfaringer. Hva har de gjort – hva har fungert godt, og hvor ser de fortsatt forbedringspotensial? NAV Arbeidslivssenter og Life Improvement kommer også for å snakke om erfaringer etter 3 år med «Basisprogram i ledelse» og «Bygg Rygg». 

Tid: Fredag 18. oktober kl. 09.30 – 11.00

Frist for påmelding: torsdag 17. oktober kl. 12.00

Sted: Digitalt

Her finenr du opptak og presentasjoner fra webinaret

Webinaret er gratis og åpent for alle.

Målsetting: Bevisstgjøring av ledelse og nøkkelpersoner i bedriftene om mulige tiltak og verktøy for å jobbe med arbeidsmiljø, sykefravær og frafall.

Målgruppe: Ledelse på alle nivå i bedriften, HR- og HMS-enheter, BHT, tillitsvalgte og verneombud.​

Program 

1.       Velkommen og overordnede erfaringer
Bransjeprogrammet for bygg og anlegg har bidratt til gjennomføring av 25 bedriftsinterne prosjekter siden 2020. Hva har vi lært fra bedriftene?
v/IA bransjeprogram for bygg og anlegg

2.      Sykefraværsoppfølging: Den menneskelige siden
Lefdal Installasjon AS hadde hatt høyt sykefravær i flere år, og ønsket økt kompetanse på sykefraværsoppfølging i linjen. Bedriften gjennomførte Basisprogram i ledelse i 2021. De rapporterte god effekt av programmet – først og fremst i form av bevisstgjøring om at ledelse ikke bare handler om planlegging, timelister, økonomistyring og resultatoppnåelse – men også å lede medarbeidere og ta hensyn til den menneskelige siden. Alle ledernivåer i bedriften deltok, og særlig de yngre lederne ble tryggere i å ta «den vanskelige samtalen». 
v/Karina Askautrud, HR-rådgiver Lefdal Installasjon AS og HR-ansvarlig for datterselskapet Billkvam & Fagerhaug

3.      Basisprogram i ledelse – erfaringer fra NAV Arbeidslivssenter
Opplæringsprogrammet skal gi ledere økt kompetanse og trygghet i lederrollen. Alt av kursmateriell er gratis tilgjengelig på nett, og regionale NAV Arbeidslivssentre har i hovedsak fasilitert gjennomføringen. De har god erfaring med å bruke programmet også i andre bransjer.
v/Freddy Henden, NAV Arbeidslivssenter

4.      Ung i Kruse
Kruse Smith (nå Backe Sør), kartla sykefraværet og fant at de unge var overrepresentert i skadestatistikken. Det var primært utfordringer i forhold til langtidsfravær, og hovedutfordringene skyldtes hovedsakelig muskel-/skjelettplager og lettere psykiske plager. Bedriften fikk støtte til å utvikle og gjennomføre et eget opplegg for de 30 ansatte under 26 år høsten 2022.
v/Maria Christine Aas, HR og organisasjonssjef Backe Sør AS

5.      Frisk i Hæhre - en del av nærværsarbeidet
Hæhre Entreprenør AS hadde et økende sykefravær og søkte støtte til prosjektet «Frisk i Hæhre». Formålet var økt bevissthet og kunnskap rundt muskel- og skjelettplager, både hos ledere og medarbeidere. Bedriften tok i bruk Bygg Rygg og satte fokus på brakkelivet og det psykososiale miljøet på arbeidsplassen.
v/Ann-Christin Gjerdalen, Fagleder nærvær, Hæhre Entreprenør AS

6.     Bygg Rygg – med jobben i ryggen
Åtte bedrifter har fått støtte til å teste ut Bygg Rygg, et verktøy for å sette medarbeidere og ledere i stand til å forebygge og håndtere helseplager. Life Improvement utviklet Bygg Rygg på oppdrag fra bransjeprogrammet. Hva er tilbakemeldingene og erfaringene så langt?
v/Katrine Torskog, Life Improvement AS

7.      Avrunding - Spørsmål & svar
v/IA bransjeprogram for bygg og anlegg

 

Velkommen!