I år får flere enn 2100 fagarbeidere innen bygg og industri tilbud om videreutdanning gjennom Industrifagskolen. Det er dobbelt så mange som i fjor.
To av tre norske bedrifter mangler folk med den rette kompetansen. Høyt kvalifiserte fagarbeidere er et viktig konkurransefortrinn, særlig i de eksportrettede industribedriftene.
70 ulike videreutdanninger
I statsbudsjett for 2021 besluttet Stortinget å bevilge 37,8 millioner kroner til studieplasser i høyere yrkesfaglig utdanning, øremerket studieplasser innenfor rammen av det som kalles «Industrifagskolen.» Pengene skal gå til korte videreutdanningstilbud som svarer på konkrete kompetansebehov innen industri og bygg, til de som allerede er i jobb.
I vår lyste Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) ut midler. Syv ulike fagskoler søkte om støtte, og alle oppfylte kvalitetskravene for tildeling. Samlet tilsvarer det 317 fulltids studieplasser i året, men siden det er snakk om korte, modulbaserte utdanningstilbud, betyr det at over 2100 fagarbeidere nå får tilbud om relevant videreutdanning på 70 ulike kurs og moduler.
Treårig rammetildeling gir forutsigbarhet
- Den grønne omstillingen i industrien må starte med fagarbeiderne. Derfor er denne veksten svært gledelig. Den viser at utlysningen treffer behovet og sikrer fagskolene bedre forutsigbarhet. Det er viktig, fordi vi vet hvor krevende det er å skaffe nok lærerressurser med industribakgrunn. Nå må vi som parter sørge for god tilrettelegging for ansatte i bedriftene slik at tilbudene blir tatt i bruk, sier Kristian Ilner, rågiver i Fellesforbundet.