Oslo kommune ber om informasjonsbistand om karanteneregler

Publisert

I dialogmøte med Oslo kommune og flere organisasjoner i arbeidslivet kom det frem et sterkt ønske om at alle bedriftene bidrar med å informere utenlandske arbeidstakere om reglene rundt innreise og karantene, slik at de er kjent og blir fulgt opp i forbindelse med at utenlandske arbeidstakere returnerer til Norge etter juleferien.

For Oslo kommune, som en kommune med høy smitteandel og høy grad av arbeidsinnvandring, er det særlig viktig at reglene og kravene knyttet til testing og karantene er kjent og blir fulgt opp i forbindelse med at utenlandske arbeidstakere returnerer til Norge etter juleferien.  Dette er informasjon BNL ved flere anledninger formidlet, men her kommer det oppsummert fra kommunen.

Informasjon Oslo kommune ønsker at alle er godt kjent med:

Regjeringen innførte 7. november 2020 nye krav til testing og karantene ved innreise til Norge. Regjeringen oppdaterte regelverket ble 13. desember 2020. Disse bestemmelsene vil få anvendelse for utenlandske arbeidstakere som ankommer Norge. Informasjon er lagt ut på Folkehelseinstituttets nettsted om karantene og isolasjon. Se også statlige myndigheters informasjon om innreiserestriksjoner og innreisekarantene,  

Hovedpunkter i regelverket:

  • Arbeidstakere som ankommer Norge fra et område med karanteneplikt, skal være i karantene i 10 døgn. Kravet om karantene gjelder ikke arbeidstakere fra Finland og Sverige som (mer enn én gang i løpet av en periode på 15 dager ankommer Norge for å arbeide, eller arbeidstakere fra EU-land som har lav smittespredning – «gule land».
  • Arbeidstaker skal ved innreise også fremvise en attest som viser negativ test for SARS-CoV-2p. Godkjent testmetode er PCR eller antigen hurtigtest. Testen skal være tatt i løpet av de siste 72 timene før ankomst til Norge. Attesten skal være på norsk, svensk, dansk, engelsk, fransk eller tysk.
  • Utgangspunktet er at arbeidstakere som ankommer Norge skal oppholde seg på et karantenehotell i hele karanteneperioden. Dette gjelder imidlertid ikke dersom arbeidstakerne ved innreise til Norge kan fremlegge bekreftelse på at arbeids- eller oppdragsgivere sørger for et egnet oppholdssted der det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom med TV og internett, eget bad, og eget kjøkken eller matservering. Et slikt oppholdssted kan typisk være bolig som arbeidsgiver har leid til den ansatte, hotellrom eller annet et egnet sted som oppfyller kravene i bestemmelsen. Bekreftelsen kan gis i form av et ferdig utfylt egenerklæringsskjema, eller en tilsvarende skriftlig bekreftelse fra arbeids- eller oppdragsgiver som bekrefter at oppholdsstedet oppfyller kravene.
  • Arbeidstakerne bør også være informert om at de i innreisekarantene kan ikke gå på jobb eller møte andre kollegaer i denne perioden. Videre at de kun oppholder seg utenfor oppholdsstedet dersom de kan unngå nærkontakt med andre og de skal ikke benyttes offentlig transport annet enn ved reise til oppholdsstedet.
  • Det gjøres videre oppmerksom på at Oslo kommune har et karantenehotell for innreisende til Norge som kommer via Oslo Havn og skal gjennomføre karantenetiden på et karantenehotell. Politiet henviser reisende som får innreisetillatelse og som skal oppholde seg på karantenehotellet til det aktuelle hotellet. Det går derfor ikke an å bestille plass på karantenehotellet for personer som planlegger reise til Norge. For arbeidsgiver er kostnaden ved karantenehotell 500 kroner pr. døgn.

Arbeidsplasser er en viktig formidlingsarena. Folkehelseinstituttet har også laget informasjon om hvordan arbeidsgivere bør følge opp smittevernreglene – se Råd for arbeidsplassen. Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynet følger opp at arbeidsgivere iverksetter smittverntiltak.