Flere virksomheter og prosjekter har med varierende grad av suksess hatt ambisjoner om å bruke BIM som et effektivt verktøy ifm. kartlegging og visualisering av HMS-risiko i tidligfase. Dette skal videre håndtere i prosjekteringsfasen, samt videreformidle gjenstående restrisiko til byggherre og entreprenør. Blant annet er det laget egne fagmodeller for SHA, hvor risikoforhold og tiltak blir visualisert ved hjelp av ulike symboler og informasjonsobjekter i BIM-modellen.
Formålet med prosjektet har vært å utvikle metodikk og verktøy for registrering, oppfølging og kommunikasjon av risikoforhold, for slik å legitimere SHA-vurderinger som en integrert del av prosjektering og bygging, helt fra tidligfasen. Et sentralt mål har vært å lage en kostnadseffektiv og foretrukket metodikk for implementering og visualisering av risikoforhold i BIM, slik at vurdering og håndtering av risiko blir en fullintegrert del av prosjekteringsforløpet.
Prosjektet ble gjennomført av Norconsult i 2023. Elementene i utredningen:
- Definere hvilken informasjon/data SHA-faget ønsker å formidle i de ulike fasene i et prosjekt, samt hvilken info det er ønskelig å få i retur fra andre fagdisipliner.
- Utforme SHA-modul for registrering og oppfølging i samhandlingsplattformen, samt utarbeide metodikk for bruk av modulen.
- Teste modulen og innhente erfaringer fra interessenter (prosjekterende, byggherrer og entreprenører)
- Utarbeide erfaringsnotat.
Konklusjon: De ulike rådgiverselskapene har forskjellig måter for å digitalisere SHA. Erfaringene er at SHA-fagmodeller kan være ressurskrevende å vedlikeholde. De blir i mange tilfeller raskt utdaterte og gir begrenset verdi dersom de ikke blir benyttet aktivt av prosjekterende, byggherre og entreprenører. Det er derfor av stor betydning at SHA blir digitalt integrert i prosjekteringen på linje med de tradisjonelle fagene; stål, elektro, vvs mm.