Fallulykker er den største ulykkeskategorien i bygg- og anleggsnæringen, og det er grunn til å tro at man kan prosjektere løsningene slik at man kan ivareta sikkerheten ved arbeid i høyden på en bedre måte enn i dag. Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA) tok initiativ til et forprosjekt og en arbeidsgruppe for å utrede forebyggingspotensialet i tidligfasen.
Arbeidsgruppen skal i et eventuelt hovedprosjekt utarbeide en veileder som skal hjelpe byggherrene og prosjekterende (arkitekter og rådgivere) i tidligfase og prosjektering i å eliminere forhold som kan lede til usikkert arbeid i høyden. Veilederen skal hensynta entreprenørenes behov, samt hjelpe byggherrer og prosjekterende å overholde krav gitt i byggherreforskriften.
Forprosjektet har innhentet innspill og erfaringer fra bransjen gjennom en digital spørreundersøkelse, dybdeintervjuer, workshops mm. Innspillene har dannet grunnlaget for å utarbeide et forslag til disposisjon for en bransjeveileder for forebygging av fallulykker i tidligfase og prosjektering.
Forprosjektet har identifisert følgende hovedfunn/utfordringer:
- Byggherre setter for lite fokus på forebygging av fallulykker i tidligfase.
- Prosjekterende (arkitekter og rådgivere) mangler praktisk erfaring og risikoforståelse.
- Det er mangel på kompetanse hos alle parter og i alle ledd knyttet til sikringsutstyr.
- Risikovurderinger fra byggherre og prosjekterende er mangelfulle og generelle.
- Det er stort forbedringspotensial når det kommer til bestillerkompetanse hos byggherre.
- Oppfølgingen hos alle parter er for dårlig i utførelsesfasen (dette er også knyttet til tid og kostnader).
- Det er liten grad av erfaringsoverføring fra utførelse til byggherre og prosjekterende.
- God og tidlig samhandling mellom byggherre, prosjekterende og entreprenør er viktig.
Forprosjektet foreslår disposisjon, fokusområder og suksessfaktorer for ny veileder om forebygging av fallulykker i tidligfase. Arbeidsgruppen har hentet inn et omfattende underlagsmateriale for innholdet. Veilederen skal fokusere på hvordan ansvarsfordelingen bør være mellom byggherre og prosjekterende i tidligfase og prosjektering, og hva som er de viktigste suksessfaktorene for å legge til rette for sikkert arbeid i høyden både i bygge- og driftsfase.
Prosjektperiode: februar 2024 til september 2024.
IA bransjeprogrammets konklusjon: Forprosjektet har levert grunnlaget for en veileder knyttet til forebygging av fallulykker. Rapporten viser at det er mange utfordringer i flere ledd av verdikjeden, og det er mulig å forebygge fallulykker gjennom økt bevissthet og endret praksis. En veileder vil kunne bidra til dette. Bransjeprogrammet mener at hovedfunnene 2 og 7 representerer det viktigste forbedringspotensiale (uthevet i listen over), ref også erfaring fra olje- og gassnæringen. For at veilederen skal gi resultater er det viktig å prioritere arbeid og innsats utfra faktaunderlag og statistikk for ulike ulykkeskategorier. Her er det de prosjekterende og entreprenørene som sitter på nøkkelen.