Uttesting av eksternt skjelett

Arbeid i og over skulderhøyde er assosiert med økt risiko for skulderplager, og over tid øker det risikoen for å utvikle senebetennelse i skulderen. I Norsk arbeidsliv er det byggevirksomhet og særlig tømrere og bygningsarbeidere som rapporterer om at de arbeider i og over skulderhøyde. Samme gruppe rapporterer en forekomst av arbeidsrelaterte nakke- og skulderplager på ca. 30 %. Økende grad av armene hevet og økende varighet av denne belastningen i løpet av arbeidsdagen er assosiert med skuldersmerter.

"Exoskeleton", eller eksternt skjelett, er et hjelpemiddel som har dukket opp i markedet i løpet av de siste årene. Hensikten er å gi avlastning til kroppen. Det finnes flere typer eksterne skjelett for ulike kroppsdeler. I dette prosjektet ble det valgt å se nærmere på eksternt skjelett for skulder, som reduserer belastningen ved arbeid over skulderhøyde.

Formålet med prosjektet var å teste ut ulike varianter av eksterne skjelett og undersøke om bruk av slike i bygg- og  anleggsnæringen kan være et aktuelt hjelpemiddel til å redusere belastning ved arbeid i og over skulderhøyde. 

Prosjektet ble gjennomført i 2020 - 2021. Veidekke hadde prosjektledelse og involverte og samarbeidet med fagpersoner fra bedriftshelsetjenesten, HMS, verneombud og drift fra flere entreprenører/firma som var godt kjent med og hadde utfordringer med arbeid i og over skulderhøyde. Prosjektet hadde bred deltakelse fra næringen: Skanska, Caverion, Backe, Bergene Holm, Mesta og STAMI (Statens Arbeidsmiljøinstitutt) deltok eller bidro som interessenter. 

Eksternt skjelett ble testet innen fagene

  • Tømrer
  • Betong
  • Tunnel, vann og frostsikring
  • KL-montør/Energimontør
  • Sveiser
  • Bygg
  • Elektro
  • Rør
  • Ventilasjon
  • Ettermarked

Konklusjon: Det er mye som tyder på at eksternt skjelett kan være et godt tiltak i de situasjoner der arbeidstakere opplever ensidig repeterende arbeid over tid. Gode plassforhold er en forutsetning for at eksternt skjelett egner seg. Testpersonene som har benyttet eksternt skjelett hevder at det gir god avlastning etter hensikten. Arbeidstakere med stor variasjon i oppgavene, oppgir at de ikke opplever så stor gevinst, da det oppleves tungvint i bruk for de oppgavene som utføres i "vanlig" arbeidshøyde. Testpersoner som prøvde ut begge typer (Skelex 360 og Hilti), opplevde at Hilti var mer behagelig i bruk. Egenvekt og omfang er egenskaper som vektlegges. 

rapport-eksternt-skjelett-2.jpg

Last ned rapport (pdf)

Se også artikkel på bygg.no:
Mekaniske armer lar Kjell Arne (58) fortsette å ta de tøffe jobbene
Statens arbeidsmiljøinstitutt tror eksoskjeletter kan løfte både helse og produktivitet i byggenæringen. For 58 år gamle Kjell Arne Kvehaugen gir eksoskjelettet det løftet han trenger for å fortsette å jobbe som før. Les mer