Porteføljegjennomgang (NORCE)

NORCE fikk i 2021 i oppdrag å gjennomgå porteføljeplanen til Bransjeprogrammet og sette den opp mot intensjonene i avtalen og mot kunnskapsgrunnlaget.

Formålet med prosjektet var å avdekke hvor godt porteføljeplanen samsvarte med risikogrupper og -faktorer som var avdekket gjennom forskning, og på den måten peke på områder hvor bransjeprogrammet burde vektlegge fremtidig innsats.

NORCE fikk tilgang til de opprinnelige programprioriteringene og programstrukturen, samt til rullerende programplan og diverse arbeidsdokument innenfor hvert temaområde. På bakgrunn av dette ble de ulike tiltakene gjennomgått og vurdert opp mot følgende kriterier:

  1. Hvordan treffer tiltaket mht. kjente risikofaktorer og risikogrupper?
  2. Hva er tiltakets formål: Forbedret risikovurdering eller reduksjon av risiko/eksponering?
  3. Hvordan samsvarer samlede tiltak innen hvert temaområde med forskningsbasert kunnskap?

Konklusjon:

  • De gruppene og risikofaktorene som er valgt, er i tråd med både internasjonal forskning og grupper og risikofaktorer som er identifisert i norsk statistikk for denne bransjen.
  • Flere tiltak som adresserer eksponering er rettet inn mot det høyeste nivået i kontrollhierarkiet, hvor effekten av tiltak er størst. For luft, vibrasjon og muskelskjelettplager kan tiltakene innplasseres på flere nivå. Det er noe bekymringsfullt at tre av fire tiltak rettet mot støy retter seg inn mot det laveste nivået. 
  • Det er fortsatt stort potensiale for å ta frem tiltak under HMS i prosjektering, og det har stor betydning at næringen/ bedriftene i denne sammenheng søker å forstå egne praksiser og prosesser, for sikre at riktig kompetanse og kunnskap kommer prosjekteringsfasen til gode, der helserelatert risiko er spesielt utsatt for å bli neglisjert eller individualisert.
  • Det er videre viktig å utforske i hvilken grad næringen og bedriftene selv er oppmerksomme på egen kultur og de logikker som praktisk utspiller seg i bedriftene gjennom ledelse og styring, og som bidrar til hvordan ulike prioriteringer og beslutninger gjøres når det gjelder å sikre ivaretakelse av ansatte. Tiltak i form av isolerte forbedringsprogram, og som derfor gjennomføres uavhengig av bedriftens øvrige prosesser og praksiser, forblir på avdelingsnivå (dvs. langt ute i organisasjonen), og inngår i liten grad som en del av organisatorisk forbedringsarbeid og styringssystemer.

Last ned rapport (pdf)

Basert på rapporten og annen innsikt, trappet Bransjeprogrammet blant annet opp aktivitet rettet mot HMS i prosjektering - se eget innsatsområde