Internasjonale studier viser en klar sammenheng mellom bruk av verktøy med høyt vibrasjonsnivå og yrkessykdommen hånd-arm vibrasjonssyndrom (HAVS). I Norge er det funnet en tydelig sammenheng mellom vibrasjonseksponering og i hvilken grad arbeidstakere opplyser om håndsmerte på jobben (STAMI-rapport 13, 2008). I en studie i Norge (2014) ble det påvist at 62% av arbeiderne i bygg og anlegg som hadde fått påvist HAVS, var falt ut av arbeidslivet. I Sverige er vibrasjonsskader den vanligste årsaken til skadeutbetalinger fra forsikringsselskapet AFA.
Formålet med prosjektet:
- Øke kunnskapene hos entreprenører og arbeidstakere om vibrasjonsnivået til verktøy som brukes mye i bygg og anlegg
- Øke kunnskapene om tiltak som kan bidra til redusert vibrasjonseksponering, bl.a. gjennom Ergonomiportalen
- Utvikle prototyper på verktøy med tekniske modifiseringer som f. eks. integrert dempemekanisme som reduserer vibrasjonseksponeringen
Prosjektet er et samarbeid mellom Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), RISE Research Institutes of Sweden (RISE) og Mesta, samt 5 bedrifter i bergborebransjen. RISE i Sverige (tilsvarende SINTEF) har utviklet en demperteknologi for fjellbor som er testet ut i ulike prototyper av vibrerende verktøy. Denne demperteknologien ønskes benyttet for å redusere vibrasjoner i de to vanligste fjellborene som benyttes i dag; "Montabert T21" og "Atlas Copco BBC16". Teknologien kan også utvikles for andre typer verktøy og har derfor overføringsverdi.
Konklusjon: Prosjektet har presentert to modifikasjonskonsept for boremaskiner samt løsninger for å redusere støvbelastningen på operativt personell med bort imot 80%.
Første fase "Ingen dårlige vibber" ble avsluttet i 2023. De positive funnene samt behovet for å videreutvikle prototypene til praktisk robuste løsninger, har resultert i en fase 2: "Minimering av støv og vibrasjoner" som skal leveres i desember 2024.
Se innlegg til Thomas Clemm på webinar om steinstøv i kvarts: