Hva er permittering

Arbeidsgiver kan permittere når saklig grunn gjør det nødvendig for bedriften.

Arbeidsgiver kan permittere når saklig grunn gjør det nødvendig for bedriften. Saklig grunn vil bedriften ha dersom det inntreffer forhold som gjør at arbeidstakeren midlertidig ikke kan beskjeftiges og som arbeidsgiver ikke kan påvirke. Typiske eksempler vil være ulyk­ker, sviktende ordretilgang, råstoffmangel eller arbeidskonflikter.

Det er bare når den manglende beskjefti­gelsen er midlertidig man kan permittere. Hvis det er rimelig grunn til å tro at den manglende beskjeftigelsesmuligheten er permanent, og at arbeidstakeren ikke vil bli tatt tilbake, må be­driften i stedet gå til oppsigelse. Hvor grensen mellom det midlertidig og permanente ligger vil bero på et skjønn, men en viss realisme må være til stede.

Kravet til permitteringens saklighet stiller ikke bare krav til når permittering kan iverk­settes. Saklighetskravet stiller også krav til permitteringstidens lengde og kriteriene for utvelgelsen blant de ansatte. Etter § 7-1 nr. 3 i Hovedavtalen er det for øvrig bestemt at arbeidsgiver skal følge ansienni­tets-rekkefølgen ved utvelgelsen blant de ansatte, med mindre det foreligger saklig grunn for å fravike dette utgangspunktet.

At arbeidsgiver og arbeidstaker er enige om at det er saklig grunnlag for permitteringer, vil etter Nav s rundskriv om vilkårene for utbetaling av dagpenger ( se nedenfor) også være et nødvendig grunnlag for at retten dagpenger fra Folketrygden inntrer.

Etter Hovedavtalen § 7-2 har arbeidsgiveren plikt til å konferere med de tillitsvalgte før varsel om permittering gis. Varselfristen løper først etter at slik konferanse er holdt. Det skal settes opp protokoll fra konferansen.

For bedrifter som ikke er omfattet av noen tariffavtale som inneholder bestemmelser om permittering, kan Hovedavtalens saksbehand­lings-bestemmelser bare benyttes så langt de pas­ser. Dersom bedriften ikke har tillitsvalgte eller andre ansatte-representanter, må spørsmålet om permittering kunne drøftes med verneombudet dersom slike finnes. Eventuelt må det kunne oppnevnes en tillitsvalgt for anledningen eller arbeidstakeren må drøfte med den enkelte før varsel om permittering sendes ut.